Bouw van nieuwe wijk stilgelegd na vondst beschermde pad in Nieuw-Lekkerland

Naar aanleiding van de publicatie in het Algemeen Dagblad, regio Dordrecht plaatsen wij onderstaand bericht ook op onze website.

De bouw van wijk Nuova Venezia in Nieuw-Lekkerland is voor onbepaalde tijd stilgelegd vanwege de vondst van een rugstreeppad in het bouwgebied. De pad is in Europa een beschermde diersoort. Onduidelijk is hoe lang er niet gewerkt mag worden in het gebied tussen Tiendweg en Klipperstraat. De gemeente laat weten dat bij Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) een zogeheten procedure voor ontheffing is aangevraagd.

Voor die procedure staat normaal gesproken dertien weken, maar ODH heeft al laten weten meer tijd nodig te hebben en gebruik te maken van de verlenging van zeven weken. Dat zou betekenen dat de bouw pas eind november hervat kan worden. ,,We kunnen nu weinig anders doen dan afwachten’’, zegt bouwer Erik Batenburg van het Rotterdamse bouwbedrijf Batenburg. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat in het Lekdorp een nieuwe wijk gebouwd wordt. Het gaat om 88 woningen, waaraan sinds eind mei gebouwd wordt. Driekwart daarvan is inmiddels verkocht. Onderzoek In de voorbereiding is tot twee maal toe onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van het beschermde dier, zegt Batenburg. En beide keren werd het dier volgens Batenburg niet aangetroffen. ,,Alle seinen stonden op groen. Er is ook overleg geweest met de Natuur- en Vogelwacht hierover, maar er was geen risico.’’ De rugstreeppad. De rugstreeppad. © ANP Als dat er wel was geweest, dan had er bijvoorbeeld afrastering rond het bouwterrein geplaatst kunnen worden om te voorkomen dat de pad erheen zou komen. ,,Of we hadden ze allemaal kunnen vangen, maar dat hoefde niet.’’ Eind juni, begin juli werd het dier echter toch op twee plekken aangetroffen, waarna Batenburg verboden werd om te graven in de grond. Het heien mocht nog wel doorgaan. ,,We hebben ons achteraf natuurlijk wel afgevraagd of we iets fout gedaan hebben, maar eerlijk gezegd zou ik niet weten wat. We hebben hier vooraf echt wel naar gekeken’’, zegt Batenburg. Voor de kopers die al bij de notaris geweest zijn, en dus al eigenaar van de kavel zijn, levert de vertraging meer kosten op. Zij moeten immers langer betalen voor hun grond, terwijl zij er nog niets mee kunnen. Batenburg: ,,Heel vervelend.’’